Fåglar och andra människor
av Lisa Jonasson

Projektbeskrivning

Konstverket invigdes i november 2013 i Enköping

Konsult är Monica Larsson och beställare är Enköpings Hyresbostäder.

Material: Utskuren aluminium, ledbelysning

Konstnären Lisa Jonasson skriver om sitt verk:
“Jag har velat skapa en fasadutsmyckning som känns öppen, positiv och fri. I arbetet har jag tänkt en hel del på hur det var att vara ung och jaga bostad, det tar så oerhört mycket energi. Om den mest basala drömmen – den om eget tak över huvudet – inte infrias är det svårt att drömma vidare om vad vuxenlivet ska innehålla.

Jag har velat göra en optimistisk bild utan att bli hurtigt, jag vill att den ska vara lugn men sprudlande av möjligheter. I början av arbetet med bilden hade jag tanken att gestalta olika delar av vad det innebär att bo. Den slutgiltiga bilden fokuserar mer på det mentala: vila och aktivitet, nuet och framtiden.

Enskildhet och gemenskap finns också med. Jag tyckte det var ett av de fina inslagen i byggnaden, att man förutom att skapa små kompletta hem skapat en social yta, den stora gemensamma balkongen.

Ytans udda format och placering har jag valt att framhäva mer än att dölja. Den vita putsen ihop med de klara färgerna skapar en ljuspunkt på tegelfasaden och ger en lätt känsla.

Formerna i utskuren metall ligger en bit utanför putsen vilket ger ett djup och skapar intressanta skuggor. Den släta metallen kontrasterar mot fasadens skrovlighet, tegel och puts.

Aluminiumet är i två tjocklekar, 6 och 1 mm, vilket skapar ytterligare liv. Vissa delar, de som tänds kvällstid, är av plexi med pålagd printad plast i färg. I dagsljus kommer plexiytorna likna metallen, men på kvällen tänds ett par utvalda delar upp med hjälp av dold LED-belysning. Detta skapar en helt ny fragmentarisk bild, det känns fint att de som kommer hem efter mörkrets inbrott möts av ljus och färgglädje.”

KUND

Enköpings Hyresbostäder

KONSTNÄR

Lisa Jonasson

Lisa Jonasson hemsida

KONSULT

Monica Larsson

ADRESS & KARTA

Enköping

Relaterade Projekt

©2018 Konstnärcentrum Öst I artig made it! webbyrå I

Logga in med dina kontouppgifter

Glömt kontouppgifterna?