Ett rum för ett träd, ett för dig och ett för tanken
av Torbjörn Johansson

Projektbeskrivning

Verket invigdes i Blåsut, Stockholm, 2013

Konsult: Ola Nilsson
Beställare: HSB och PEAB

När ljuset träffar glaset i Torbjörn Johanssons skulpturala rumskonstruktioner förvandlas ytorna till ett förbryllande och mångskiktat spektrum. Glasskivorna kastar olikfärgade skuggor i blått, gult och rött – som dessutom blandar sig till andra färgnyanser. Ljuset samtidigt definierar och vidgar rummen. Detta optiska fenomen beror på egenskaperna i den tunna film som ligger mellan skivorna och som bryter och reflekterar ljusstrålarna. Vår spegelbild blandas med omgivningens grönska i en lika snillrik som suggestiv gestaltning av filtrerat ljus.

Torbjörn Johansson två rumskuber har en enkel struktur med stolpar av rostfritt stål som bär upp glasen i hörnorna. Ett av rummen har en öppning så att vi kan gå in i det. Det andra är slutet och björken som står innanför glaset kan endast betraktas från utsidan. I parken finns också ett tredje rum, som har en mer oavslutad karaktär. Där vilar en sten av brons tungt på stålbalken, och ruvar på historier om hur tanken söker sin form.

I sin konst arbetar Torbjörn Johansson med färgen som ett konkret material. Han låter den rinna ut från ett hål i väggen. Eller pressar fram dess tjocka massa mellan golvplankor. Här använder han sig av immateriellt ljus. Ändå är färgen rumskonstruktionernas mest påtagliga beståndsdel. Torbjörn Johansson undersöker gränserna för färgens rum med konstverk som befinner sig mellan koncentration och spridning.

Magnus Bons
Konstskribent och kritiker

Foto: Fredrik Sederholm och Clas Fröling

KUND

HSB och PEAB

KONSTNÄR

Torbjörn Johansson

Torbjörn Johansson

KONSULT

Ola Nilsson

ADRESS & KARTA

Hållövägen, Johanneshov

Relaterade Projekt

©2017 Konstnärcentrum Öst I artig made it! webbyrå I

Logga in med dina kontouppgifter

Glömt kontouppgifterna?