Blomstring
av Nikolina Ställborn

Projektbeskrivning

Konstverket invigdes i kvarteret Albatrossen i Örnsberg 2010.

Konsult är Birgitta Silfverhielm och beställare är Stockholmshem.

I samband med nybyggnationen i kvarteret Albatrossen beställde fastighetsägaren Stockholmshem konstverket åt sina boende. Verket är tänkt att fylla en funktion inte bara för de nyinflyttade, utan även för andra boende och passerande i området, eftersom det är placerat alldeles invid T-banestationen Örnsberg i Hägersten.

Blomstring är en fysisk ”teckning” där blommor, ballonger och flygdrakar förenas i en gemensam linje som påminner om hjärtan. Skulpturerna är tillverkade av stål och pulverlackade.

Konstnären om verket:
”När jag fick materialet som presenterar kvarteret Albatrossen började jag leta efter en ingång till det konstnärliga arbetet utifrån det jag såg. Jag tog fasta på omsorgen om de boende som så tydligt lyser igenom planeringen av området: allt man behöver för ett bekvämt boende finns inom räckhåll.
Jag såg den här omsorgsfulla planeringen som en sorts kärleksförklaring till hyresgästerna som lever i kvarteret och har spunnit vidare på den tråden i utsmyckningen Blomstring.
I trappuppgångarna i de nya husen i kvarteret dominerar en gröngul färg som jag har förhållit mig till när jag valde färg till skulpturerna. Färgen i trapphusen är identisk med blombladen i min favorit orkidé och till skulpturerna har jag använt den färg som samma orkidé har i de inre delarna av blomman. I naturen är dessa två nyanser en ofta förekommande kombination.”

Foto: Fredrik Sederholm

KUND

Stockholmshem

KONSTNÄR

Nikolina Ställborn

Nikolina Ställborns hemsida

ADRESS & KARTA

Torget vid T-banestation Örnsberg

Relaterade Projekt

©2018 Konstnärcentrum Öst I artig made it! webbyrå I

Logga in med dina kontouppgifter

Glömt kontouppgifterna?