KC

KC:s huvudsakliga uppdrag är att förmedla fet konst till samhället. Såväl privat som offentlig samhällsmiljö, att förkorta avståndet mellan beställare och konstnär, men också mellan konsten och det samhälle den verkar i.

Våra konstkonsulter är nyckelpersoner i detta – i vilken typ av konstverk och konstverksamheter som realiseras. Därför är konsulternas egna estetiska erfarenheter och sätt att förstå och använda samtidskonsten centrala. Deras nätverk, livserfarenheter, samtal, historia, blick och ståndpunkter betyder kort sagt väldigt mycket för hur vi inom KC bedriver vår förmedlingsverksamhet och vilken konst som kommer i offentlighetens ljus.

I dagsläget har vi sex konsulter knutna till medlemsorganisationen. Nu söker vi två nya. Det är inte tjänster, utan mer att betrakta som avstamp att ta spjärn mot. Konstnärscentrum underlättar konsultuppdraget genom praktisk hjälp, stöd och ett nätverk av erfarenhet. Organisationen borgar för kvalitet, erfarenhet och trovärdighet inför beställare. Som konsult tar en vanligtvis själv initiativ till uppdrag och söker aktivt upp byggherrar, kommuner, institutioner, företag och organisationer mm. Det betyder att du som konsult har stor frihet att själv skapa eller ansluta till sammanhang du ser som relevanta. För att göra det behövs en stark dedikation för den konst en vill se realiserad, stor kunskap om sitt område, och ofta avgörande: en välutvecklad pedagogisk och diplomatisk skicklighet. Som konsult ansvarar du för allt från ett initierande möte med potentiell beställare, via kontraktskrivning och förankring i vitt skilda typer av organisationer, praktiskt stöd under processen och hela vägen till färdigt konstverk.

De allra flesta inom kultursektorn är skeptiska till hur konsten alltmer instrumentaliseras och förväntas uppnå andra mål än konstnärliga, hur den ofta tvingas underkasta sig en marknadsliberal logik om tillgång och efterfrågan, om kund och vara. Många ser hur detta förhållande får förödande konsekvenser för konstens utveckling utanför de allt snävare och från övriga samhället mer eller mindre isolerade professionella konstrummen.

Därför söker vi dig som verkligen brinner för att utveckla den samhälleliga, den offentliga konsten i regionen. Särskilt söker vi dig som kan relatera till erfarenheter av migration, klasskamp, rasism och sexism. Vi söker dig som har kunskap om och är van att utveckla strategier för att i estetisk praktik utvidga och utveckla konsten. Vi ser gärna att du har erfarenhet av konsultverksamhet eller projektledning eller motsvarande inom organisationer – gärna utanför de etablerade konstinstitutionerna, men som själv är väl förankrad i det samtida konstfältet. Du bör själv vara konstnär, (gärna med egen erfarenhet av offentliga gestaltningsuppdrag), arkitekt, curator eller något relaterat och allmänt uppfylla kraven för medlemskap i Konstnärscentrum (Konstnärlig magisterexamen eller motsvarande.)

Låter det intressant? Hör gärna av dig till info@kcost.se och skriv KONSULTUPPDRAG i ämnesraden. Skriv gärna något om hur du skulle vilja använda KC Öst, samt något kort om ett drömuppdrag.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

©2018 Konstnärcentrum Öst I artig made it! webbyrå I

Logga in med dina kontouppgifter

Glömt kontouppgifterna?