Invigning av verket Tistel – Konstnärlig gestaltning av Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten

Den 10 december invides verket Tistel
på Maria Prästgårdsgata 32A i Stockholm

Konstnärer är Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten. Konstnärscentrum Östs Birgitta Silfverhielm har varit konstkonsult. Jörgen Benon, projektchef Stockholmshem. Maxine Sjöblom, områdesförvaltare Stockholmshem. Johan Dahlman, projektledning Frank projektpartner.

Vi har gjort en storskalig, målerisk mosaik av glas i ett strikt geometriskt mönster i portiken till kvarteret Tygeln. Glasens vassa former kontrasterar mot måleriets mjuka penseldrag. Det blanka glaset speglar och reflekterar ljuset och tar in omvärlden i porten. Vi har också utformat järngrinden där mönstret från glasmosaiken återkommer i en annan skepnad.
Det har varit en lång process som började med att vi gjorde små skisser i akvarell där vi prövade olika färgställningar och utsnitt av mönstret. Sedan följde arbetet med att överföra skisserna till glas. På stora glasskivor målade vi monokromer i akrylfärg som skiftade från ljust till mörkt i tretton färger. Skivorna vattenskars till mindre bitar i tio olika former, varje bit mer eller mindre unik. Totalt består utsmyckningen av ca 500 glasbitar. Arbetet med att pussla ihop dessa utifrån förlagan i akvarell har varit spännande och omfattande, en process under vilken vi endast kunde se en liten del av mosaiken åt gången. I oktober 2015 kaklades glasen upp på portikens väggar med hjälp av en skicklig och tålmodig plattsättare. Vi var med under hela kaklingen för att hjälpa till med exakt placering för varje glasbit. Järngrinden kom på plats i november.

Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

©2018 Konstnärcentrum Öst I artig made it! webbyrå I

Logga in med dina kontouppgifter

Glömt kontouppgifterna?